Veelgestelde vragen

Bootstrap Example

Afhankelijk van het materiaal waarvan ze gemaakt zijn, zijn er twee soorten massagebedden:

 • Aluminium massagetafels - hun aluminium frame, samen met de structuur van de ligtafel en het gebruikte kabelsysteem, maakt ze extreem stabiel. Aluminium is lichter dan andere materialen, daarom zijn de aluminium opvouwbare massagebedden ideaal als je een mobiele therapeut bent.
 • Houten massagetafels - massagebedden met een houten frame hebben niet alleen de voorkeur vanwege hun stabiliteit en duurzaamheid, maar ook vanwege hun uiterlijk. Hout is een natuurlijk materiaal dat rust uitstraalt en ontspanning bevordert.
Lees ons hele blogartikel “Wat Is Het Verschil Tussen Een Aluminium en Een Houten Massagetafel?”.

Meestal hebben mobiele massagetafels 3 secties of 2 secties. Ze zijn gemakkelijk opvouwbaar, compact en makkelijk verplaatsbaar. Bij massagetafels met 3 secties gaat de derde sectie omhoog als ruggensteun, zodat klanten de hele behandeling of een deel ervan kunnen zitten. Het derde deel heet een "verstelbare rugleuning" en kan in 10 verschillende posities worden vastgezet, afhankelijk van je behoeften.

Het eerste en waarschijnlijk belangrijkste is dat je een comfortabele en functionele massagetafel hebt. Er is een enorme variëteit aan massagetafels op de markt en je moet met een paar factoren rekening houden als je er een kiest:

 • Gewicht van de tafel
 • Soort behandeling
 • Kwaliteit en stofstijlen
 • Draagvermogen
 • Breedte van een massagetafel
 • Hoogte en lengte van de tafel
 • Verstelbare functies
 • Dikte van schuim
 • Prijsklasse

Lees ons blogartikel “Hoe kies ik een massagetafel?” om de verschillen tussen de verschillende soorten massagetafels te begrijpen en de beste voor jou te kiezen.

Bekijk ons stroomdiagram om je te helpen bij het kiezen van een Massage Imperial® tafel.

  1. Om krassen op de bekleding te voorkomen, pak je de massagetafel bij de handgrepen vast en plaats je hem op de rubberen voetjes aan de andere kant.
  2. Open de twee vergrendelingsgespen en klap de massagetafel gedeeltelijk uit. Zet de gespen terug in de gesloten stand om letsel te voorkomen.
  3. Verwijder de accessoires (hoofdsteun, armsteunbak en twee zijarmsteunen) van de onderkant van de massagetafel.
  4. Klap nu alle vier de poten van de bank helemaal uit (aan de kant voor je).
  5. Terwijl de bank op zijn kant ligt, pakt u beide handgrepen vast en plaatst u een voet op de rand van een van de onderste poten om te voorkomen dat de bank wegglijdt of omklapt. Trek de bank naar je toe totdat de bank omhoog gekanteld is.
  6. Zet de staande massagetafel omhoog vanaf het hoofd- of voeteneinde. Zorg ervoor dat het tafelblad plat is en dat de poten volledig uitgestrekt zijn.
Als het niet vlak is, controleer dan of de poten op dezelfde hoogte staan. Controleer ook de kabels en trek ze recht.
Let op: Zorg ervoor dat alle voeten op een stevige en vlakke ondergrond staan.

Het ondersteunende frame (van hout of aluminium) wordt aangevuld met duurzame stalen kabels die de zijdelingse stabiliteit en belastbaarheid van de tafel aanzienlijk verhogen.
De constructie van de poten en de kabels werken samen om de massagetafel te ondersteunen en worden gewoonlijk het "kabelsysteem" genoemd.

Het kabelsysteem heeft niet alleen een dragende functie. Bij sommige modellen massagetafels is dit systeem specifiek ontworpen om een zeer specifieke soort massage te ondersteunen die de eigenaar uitvoert.
Let op: De draden moeten vrij kunnen draaien als ze op de juiste manier zijn geplaatst. Zorg ervoor dat er geen plekken te strak zitten.

De hoogte van de massagetafel is erg belangrijk voor je comfort tijdens de massage. De massagetafel moet zich niet alleen aan jouw lengte kunnen aanpassen, maar ook aan het soort massage dat je doet. Als je bijvoorbeeld een diepe-drukmassage doet, moet de tafel lager zijn dan normaal, zodat je meer kracht kunt uitoefenen met je lichaamsgewicht.

De juiste tafelhoogte wordt bepaald door de lengte, modaliteit en techniek van de therapeut.

Zoals de meeste therapeuten weten, is de algemene regel dat de gemiddelde hoogte van de tafel in de buurt van je heupgewricht moet zijn, met wat ruimte voor verschillende soorten cliënten.

SGa rechtop staan, houd je armen langs je zij en sluit je vuisten. Stel je massagetafel in op die afstand, met een paar centimeter speling om rekening te houden met de diepte van een lichaam op het bed.

Houd er rekening mee dat bepaalde soorten massage een tafel op een andere hoogte vereisen, zoals shiatsu, reiki, deep tissue enz. Een andere belangrijke factor bij het instellen van de hoogte is de grootte van de klant.

Experimenteer, stel hoger of lager in en na verloop van tijd bereik je de meest comfortabele hoogte van het massagebed voor jezelf.

Let op: zorg ervoor dat de knoppen goed vastzitten als je klaar bent met het verstellen van de tafel.

Leg de massagetafel op zijn kant zonder hem in te klappen. Volg onderstaande stappen om de tafelpoten te verstellen, afhankelijk van het type tafel:
Houten massagetafel

1.Ontgrendel de handgreepknop door deze met de klok mee te draaien. Maak hem los van de poot en het frame.

Poten verstellen houten massagetafel 1

2.Stel elke poot af in de gewenste positie en plaats de knoppen terug.

Poten verstellen houten massagetafel 2

3.Plaats de handgreep terug en draai deze vast door tegen de klok in te draaien.

Poten verstellen houten massagetafel 3


Aluminium massagetafel

1. Er is een drukknop voor de hoogteverstelling geïntegreerd in de poten van de tafel. Druk op de drukknoppen om de hoogteverstelling te ontgrendelen.

2. Pas de lengte van de poten gelijkmatig aan door de buizen uit elkaar te trekken of in elkaar te duwen.

3. Vergrendel de hoogteverstelling weer door de buizen zo uit te lijnen dat de drukknop weer vastklikt.

Poten verstellen alu massagetafel 1
Let op: Nadat u de gewenste positie hebt gekozen, moet u ervoor zorgen dat alle poten op dezelfde hoogte zijn afgesteld.
Let op: Pas de hoogte van de massagebank alleen aan als deze onbelast is (zonder patiënt)!

Door de accessoires aan de massagetafel toe te voegen, kan deze iets langer en breder worden. Met de hoofdsteun - het kan enkele centimeters extra lengte toevoegen. Een paar armleuningen aan de zijkant kunnen de massagetafel breder maken en je kunt er gemakkelijk armen en schouders mee behandelen. De armsteunen aan de zijkant zijn eenvoudig in te stellen of uit te trekken.

Het gat in het midden wordt een ademhalingsgat genoemd. Het is een ingebouwd gat dat meestal aan één kant van een massagetafel zit en bedoeld is om het gezicht van de klant te wiegen als hij of zij in buikligging ligt.

Het ademhalingsgat wordt direct in het midden van de bovenkant van de ene helft van de tafel gesneden voor het gezicht. Hiermee kun je de gezichtspositie van de klant veranderen, zodat je aan verschillende delen van het lichaam kunt werken als de klant met het gezicht naar beneden ligt. Het kan afgedekt worden met een tafeldeken als het niet gebruikt wordt.

Er zijn massagetafels voor speciale behoeften die een extra ingebouwd gat hebben. Dit zijn zwangerschapsmassagetafels met extra ruimte voor een buik en/of borsten wanneer je met je gezicht naar beneden ligt.

Let op: Voor een goede hygiëne bedek je het ademgat voor elke massagesessie met een schone hoes/hoeslaken. Zo houd je je tafel schoon van massageolie of lotion.

Het gebruik van een ademhalingsopening of de gezichtwieg hangt af van het soort massage dat je beoefent en welke delen van het lichaam je wilt bewerken.

Het eerste waar je rekening mee moet houden is dat als je het ademgat gebruikt, je je tafel ongeveer 10-15 centimeter korter maakt en vooral de voeten van langere klanten over het uiteinde kunnen komen. Als je het gezichtsgat in de tafel gebruikt, wordt de klant met zijn gezicht naar beneden geplaatst en kan hij zich claustrofobisch voelen door de grote cirkel rond zijn voorhoofd en gezicht. Anders is het gebruik van het middengat duurzamer en verdeelt het gewicht heel goed op de tafelbasis.

Als je aan het hoofd of de nek werkt terwijl de cliënt in de houder ligt, kan het zwaartepunt naar het uiteinde van de tafel verschuiven als je meer kracht en druk moet gebruiken. Het gebruik van een gezichtsbedje voelt comfortabel aan omdat het zachter is, de hoek kan worden aangepast en je de cliënt zowel voor als op de rug kunt plaatsen. De gezichtssteun geeft extra lengte aan de tafel.

Er zijn voordelen verbonden aan het gebruik van een van de twee gezichtsposities voor de cliënt, omdat ze elk een iets andere ervaring geven, maar wat belangrijker is, het stelt je in staat om aan verschillende delen van het lichaam te werken.

1. Steek de armen van de hoofdsteun door de lussen van de twee armleggers.

wieg 1

2. Steek de buisvormige armen in de gaten van de hoofdsteun en vergrendel de positie met de hendel van de hoofdsteun.

hoofdsteun 2

3. Plaats de overgebleven enkelarmige plankband over het middelste deel van de hoofdsteun.

wieg 3

4. Rijg de resterende enkele riem door de gesp en trek deze strak tot de gewenste lengte.

gezicht houder 4

5. Stel de armlegger in op de gewenste horizontale positie en trek alle riemen dienovereenkomstig aan.

gezichtssteun 5

6. Plaats het hoofdsteunkussen op de hoofdsteun en bevestig het met het meegeleverde klittenband.

wieg 6

Reiki eindplaten of Reiki eindpanelen verwijzen naar de vorm van het frame (van hout of aluminium) tussen de poten aan de uiteinden van de massagetafel. Een massagebed met Reiki eindpanelen betekent dat het uiteinde van de tafel een open ontwerp heeft met een boogvorm, waardoor de therapeut comfortabel op een kruk kan zitten en zijn/haar benen onder de tafel kan leggen, terwijl hij/zij zittend werk doet aan het hoofd of de voeten van de cliënt (bijv. gezichtsbehandelingen, reflexologie).
 
Houten massagetafel met Reiki eindpanelen Aluminium massagetafel met Reiki eindpanelen Aluminium massagetafel zonder Reiki eindpanelen
Houten massagetafel met Reiki eindpanelen Aluminium massagetafel met Reiki eindpanelen Aluminium massagetafel zonder Reiki eindpanelen

Draagbare modellen massagetafels kunnen snel en gemakkelijk worden ingeklapt. Volg de onderstaande stappen:
  1. Leg de verlengde massagetafel voorzichtig op zijn kant waar de rubberen voetjes zitten. Wees voorzichtig zodat je je vingers niet knelt aan de bewegende onderdelen.
  2. Leg de accessoires terug op hun plaats (hoofdhouder, armsteunplank en twee zijarmsteunen) aan de onderkant van het massageapparaat.
  3. Klap de poten langzaam terug onder de massagetafel.
  4. Open de 3 sloten op beide delen van de opvouwbare massagetafel.
  5. Zorg ervoor dat de draadkabel niet in de knoop raakt en dat de afzonderlijke delen niet in de weg zitten van de poten.
  6. Klap de massagetafel in en sluit de vergrendelingen.
Ingeklapt hebben de verrijdbare massagebedden de vorm van een koffer, waaraan handgrepen en rubberen voetjes zitten. Zo verplaats je de massagetafels zonder veel moeite en tegelijkertijd is hij extreem duurzaam, sterk en stabiel.
Let op: Zorg ervoor dat de massagetafel gemakkelijk sluit. Er mag geen spanning op staan.

De massagetafel sluit veilig met professionele chromen klemmen, die zorgen voor stabiliteit en gemakkelijk dragen van het massagebed. De klemmen zorgen ervoor dat de tafel niet onverwacht open kan gaan.

Je kunt de tafel aan de handgrepen aan de zijkant dragen, maar het vervoer is veel eenvoudiger met een draagtas en/of trolley. De draagtassen hebben verstelbare schouderriemen en handgrepen aan de zijkant om een deel van de last van je schouder te halen en het dragen nog makkelijker te maken. Zelfs de zwaarste opklapbare massagetafels kunnen gemakkelijk worden verplaatst, terwijl ze tegelijkertijd beschermd blijven tegen vuil en krassen. Alle draagtassen hebben zijvakken voor massagebenodigdheden.

Zelfs als je een transporttas alleen gebruikt om de tafel in op te bergen, helpt hij de tafel te beschermen tegen vuil worden, krassen of beschadiging door langdurige blootstelling aan direct zonlicht.

Let op: gebruik bij het dragen van de massagetafel beide banden van de draagtas - leg er een op je schouder en de andere in je hand. Zo wordt het gewicht gelijkmatig verdeeld en is er geen gevaar voor rugletsel.

Let op: Als je de tafel draagt en aankomt bij je volgende afspraak, raden we aan om hem op een stoel of bureau te laten rusten in plaats van direct op de vloer. Zo hoef je niet te bukken om de zware tafel op de grond achter te laten.

Onderhoud van de bekleding

 • Dagelijks reinigen: Verwijder dagelijks vuil van de tafel met een milde zeep en warm water oplossing, en droog met een zachte pluisvrije doek.
 • Desinfecteren: Ontsmet de tafel indien nodig met een ontsmettingsmiddel dat is goedgekeurd voor gebruik op PU-leder.
 • Vlekken verwijderen: Sommige kleine vlekken kunnen worden verwijderd met een mild, niet-schurend reinigingsmiddel. Bespuit een vochtige doek met schoonmaakmiddel en veeg voorzichtig om de vlek te verwijderen, spoel grondig af met warm water en droog met een zachte pluisvrije doek. Voor hardnekkiger vlekken kan professionele reiniging nodig zijn.

Let op: Houd uw tafel uit de buurt van extreme kou of hitte, omdat dit de bekleding kan beschadigen. Bewaar de tafel niet in een auto, want dan kan hij worden blootgesteld aan grote temperatuurschommelingen. Voor de beste resultaten vervoer en bewaar je de tafel in een draagtas om de bekleding te beschermen en te behouden.

Let op: Gebruik nooit agressieve of schurende reinigingsmiddelen of chemicaliën om de tafel schoon te maken. Dit kan de bekleding beschadigen. Gebruik geen beschermingsmiddelen, want die kunnen het PU-leer beschadigen.

Verzorging van het frame

 • Onderhoud houten frame

Uw massagetafel is gemaakt van geselecteerd hardhout en is afgewerkt met lak die geen speciaal onderhoud vereist. Desgewenst kunt u de tafel af en toe oppoetsen met een hoogwaardig houtverzorgingsproduct. Houd de tafel droog en vermijd blootstelling aan natte of vochtige omgevingen. Als de tafel nat wordt, droog hem dan snel en grondig af met een zachte doek.

 • Onderhoud aluminium frame

Je hoeft heel weinig te doen om het aluminium frame van je massagetafel te onderhouden. Alleen al de sterkte en duurzaamheid van aluminium zal je praktijk jarenlang beschermen. Zorg er gewoon voor dat alles in goede staat is - controleer de schroeven en de staat van de poten om de paar maanden.

Voorzorgsmaatregelen

(1) Onderhoud de tafel regelmatig. Zorg ervoor dat alle onderdelen goed vastzitten en dat de kabel niet beschadigd of gerafeld is. Controleer of er geen scheuren in het houten frame zitten.
(2) Overbelast de tafel niet boven de aanbevolen gewichtslimiet. Dit kan leiden tot ernstig letsel bij de gebruiker.
(3) Gebruik voor het reinigen van PU-leer geen middel met een hoog alcoholpercentage. Dit kan het PU-leer beschadigen.
(4) Zorg er bij het gebruik van de tafel voor dat alle vier de poten op een stevige, vlakke ondergrond staan.